Жіноче питання в радянському плакатному мистецтві - Житнікова, Дар’я (КНУБА, 2025)
Радянська гендерна політика, особливо в перші два десятиліття, сформувала ідеал «нової жінки», який вплинув на цілі покоління. У 1920–1930-х роках хвиля емансипації жінок охопила суспільство, а нова модель гендерних відносин активно впроваджувалася через пропаганду. Ця стаття ґрунтується на аналізі українських агітаційних плакатів того часу, де жінка зображалася як сильна, впевнена та віддана ідеї творення соціалістичного суспільства. Через художні образи плакатів можна виокремити ключові іконографічні типи та простежити соціальні чинники, що їх сформували.
Keywords: жіноче питання; радянські плакати; емансипація; гендерна політика; іконографія; пропаганда; нова жінка; український жіночий рух; соціальні зміни; візуальна культура