Прямі та обернені задачі деформування пружних стержнів у криволінійних каналах - Худолій, С. М.; Гловач, Л. В. (КНУБА, 2009)
Сформульована задача про визначення статичних параметрів, які впливають на сили тертя на криволінійних ділянках пружного стержня і на різних етапах його згину в криволінійних каналах. За допомогою розробленого підходу досліджено вплив обрису осьової лінії свердловини на значення параметрів деформованого стану бурильної колони при здійсненні спуску - підіймальних робіт
Keywords: сили тертя; напружено-деформований стан ( НДС ); бурильна колона ( БК ); 539.413; 622.243