Зародження цивільної авіації та романтичних надій містобудування - Висоцький, А. М. (КНУБА, 2009)
Стаття присвячена зародженню цивільної авіації та аеропортобудування США та Західної Європи. Це співпало з загостренням транспортної проблеми великих міст. В США авіація вперше починає використовуватися як новий засіб міського транспорту без зміни планувальної організації міста. Європейські архітектори розпочинають пошуки планувальної організації ідеального міста з виявленням його транспортної сутності. З’являються проекти глибокого введення авіації в історичну структуру центрів міст. Так в Лондоні пропонується збудувати аеропорт на 38-метровій висоті над житловою забудовою центральних районів. В центрі Парижа проектується аеропорт над мостами Сени. В Лейпцизі пропонується будівництво аеропорту на даху залізничного вокзалу. Друга світова війна перекреслила ці романтичні ідеї.
Keywords: містобудування; цивільна авіація США; аеропортобудування Західної Європи; 725.39:711