Застосування методу групового врахування аргументів для прогнозування вертикальних переміщень точок на зсувах - Шульц, Р. В.; Хайлак, А. М. (КНУБА, 2018)
У роботі наведено практичні результати застосування методу групового врахування аргументів до результатів геодезичних спостережень за вертикальними переміщеннями деформаційних знаків на зсувах. Для дослідження використано результати спостережень у відкритому доступі, на зсуві Граденбах, що розташований в Австрійських Альпах. У роботі наведеноGMDH Shell. За даними моніторингу побудовано прогнозну модель, яку порівняно з результатами спостережень методом оберненого прогнозування. Одночасно для підтвердження ефективності обраного методу було виконане прогнозування з використанням класичних моделей. Результати дослідження підтвердили високу ефективність методу групового врахування аргументів та його перевагу над іншими відомими методами прогнозування. короткий опис зсуву та системи моніторингу на ньому, що створена науковою групою з Технічного університету Грацу (Австрія). Враховуючий комплексність зсувного процесу, встановлено, що традиційні методи прогнозування (поліноміальні, експоненціальні, тригонометричні та інші моделі) у випадку зсувних процесів є неефективними. Наведено основні положення методу групового врахування аргументів та комбінаторного алгоритму цього методу. Для створення прогнозної моделі було використане програмне забезпечення
Применение метода группового учета аргументов для прогнозирования вертикальных перемещений точек на оползне
Application of the group method of data handling for prediction of points vertical displacements on the langslide
Keywords: зсув; прогнозування; метод групового врахування аргументів; вертикальні переміщення; комбінаторний алгоритм