Одеська головна легенда : порто-франко - Захарчук, Віта Вікторівна (Бескиди, 2018)
В історії м. Одеса загубилась серед пам’ятних дат дата 16 квітня. Цей день можна поставити в один ряд із 2 вересням та 10 квітня. Саме 16 квітня (по старому стилю) 1817 року імператор Олександр Перший видав наказ «про надання порту і місту Одесі право і свободу торгівлі та присвоєння порто-франко». Цей наказ дав великий поштовх будівельно-економічному росту міста, завдяки чому воно стало четвертим по численності містом Російської імперії, після таких великих міст, як: Петербург, Москва та Варшава
Keywords: одеське порто-франко; історія Одеси; 947.7(477.74)