Визначення сорбціїної здатност іоніту при вилученні іонів міді з води - Гомеля, М. Д.; Іванов, В. П.; Камаєв, В. С.; Марущак, Ю. А. (КНУБА, 2017)
Приведено результати досліджень по впливу іонів жорсткості на обмінну ємність слабокислотного катіоніту DOWEX-MAK-3 на прикладі іонів міді з розчинів у дистильованій та водопровідній воді. Встановлено залежність ємності іоніту по іонах міді від концентрації розчинів і від співвідношення концентрації іонів міді та іонів жорсткості. Визначено залежність рН середовища та лужності води, пропущеної через іоніт, від форми, об'єму іоніту та витрати води. Показана ефективна десорбція іонів міді в кислому середовищі.
Keywords: важкі метали; іонний обмін; сорбція; обмінна ємність іоніту; регенерація; концентрування; тяжелые металлы; ионный обмен; сорбция; обменная емкость ионита; регенерация; концентрирование; heavy metals; ion exchange; adsorption; exchange capacity of the resin; regeneration; concentration; УДК 504.5:628.33