Формування професійних компетентностей щодо обліку енергоносіїв у житлово-комунальному господарстві на основі постулатів сучасного концепту «Enviromental economics» - Предун, Костянтин Миронович; Почка, Ольга Богданівна; Кушнір, Олексій Костянтинович (Ліра-К, 2025)
Незважаючи на високу цінність природного газу для потреб економіки держави, а також екологічну безпечність у порівнянні з іншими паливами, у т.ч. і альтернативними, в Україні існує багато проблемних питань, пов’язаних з видобуванням, транспортуванням і використанням блакитного палива. Відсутність достовірного приладового обліку, наявність значної кількості споживачів, для яких плата за використання палива нараховується за укрупненими показниками, неможливість дієвого контролю за якістю природного газу не сприяють зменшенню корупційних ризиків, що можуть мати місце при розрахунках і балансуванні на ринку газу на різних рівнях ієрархічної структури газотранспортної та газорозподільної систем.
Keywords: облік енергоносіїв; житлово-комунальне господарство; ринок газу; газотранспортна система; газорозподільча система; 681.121:696.2