Міжнародно-правові гарантії безпеки судноплавства в чорноморському регіоні як передумова реалізації інвестиційних проєктів - Похиленко Ірина (ДДУВС, 2026)
Безпека судноплавства є ключовим елементом не лише забезпечення свободи навігації, а й фундаментальним чинником економічної та інвестиційної стабільності у прибережних державах. У Чорноморському регіоні, що має стратегічне значення для світової торгівлі та енергетичних потоків, рівень гарантій безпеки морських шляхів безпосередньо впливає на привабливість інвестиційних проєктів у транспортній, логістичній та промисловій сферах. Міжнародно-правові гарантії безпеки забезпечуються як загальними нормами міжнародного морського права, так і спеціальними режимами співробітництва між державами та міжнародними організаціями. У контексті триваючого російсько-українського збройного конфлікту ці гарантії набувають особливої актуальності, оскільки безпека морських шляхів прямо пов’язана з можливістю вільного руху товарів та реалізації масштабних інвестиційних проєктів, включно з розвитком портової інфраструктури та логістичних центрів.
Keywords: гарантії безпеки; судноплавство; чорноморський регіон; інвестиційні проєкти