Розрахунок локальних параметрів при проєктуванні акустики залів - Сергейчук, Олег (КНУБА, 2025)
У проєкті акустики залів, крім глобальних параметрів, таких як час реверберації, надзвичайно важливу роль відіграють локальні критерії, що безпосередньо пов’язані з особливостями сприйняття звуку людиною, що сидить на конкретному місці. До таких параметрів належать час запізнювання відбитих променів ITDG (Initial Time Delay Gap), індекс розбірливості мови STI (Speech Transmission Index), індекс ясності C80 (Clarity Factor), енергія ранніх бічних відбиттів JLF (Lateral Energy Fraction) та індекс гучності G (Strength Factor). Розглядається використання спрощених аналітичних формул для попереднього розрахунку та їхнє місце у сучасному проєктуванні поряд з комп’ютерним акустичним моделюванням, що базується на методі трасування променів.
Keywords: акустичні параметри; акустика залів; локальні параметри; ранні звукові відбиття; індекс розбірливості мови; індекс ясності; енергія ранніх бічних звукових відбиттів; індекс гучності; акустичне моделювання