Cистема формалізації процесів організації будівництва - Зельцер, Роберт Якович; Дубінін, Денис Владиславович (КНУБА, 2017)
Запропоновано використовувати цілісну систему формалізації процесів організації будівництва для зменшення відхилень фактичних термінів виконання робіт від їх планових значень (згідно проекту виконання робіт або проекту організації будівництва). Запропоновано методичний підхід до організаційно-структурного забезпечення будівництва згідно з яким будівельні процеси пропонується розглядати за принципом «чорної скриньки», де на вході знаходяться учасники будівництва, ресурси, проектно-кошторисна документація, а на виході фактичні показники виконання будівельного процесу (терміни, трудомісткість і вартість будівництва), які внаслідок дії різноманітних факторів відхиляються від планових показників,розрахованих у складі проектної документації. Для вирішення комплексного завдання щодо покращення якості інформаційного обміну між учасниками будівельного процесу та підвищення точності прогнозування запропоновано організаційно-технологічну модель «Інф-буд», яка призначена для удосконалення інформаційного обміну учасників будівельного процесу, та модель «Рес-буд», яка призначена для прогнозування відхилень реальних термінів постачання ресурсів від проектних.
Keywords: будівельне підприємство; формалізація процесів організації будівництва; будівельний процес; проект виробництва робіт; проект організації будівництва