Модель прогнозування матеріальних витрат на будівництво з використанням нейронних мереж - Самков, Іван; Терейковська, Людмила (КНУБА, 2025)
У роботі розроблено модель прогнозування матеріальних витрат на будівництво на основі нейронних мереж. Досліджено сучасні методи машинного навчання, зокрема архітектури нейронних мереж, для аналізу та прогнозування витрат на будівельні матеріали з урахуванням таких факторів, як тип будівлі, обсяг робіт, ринкові ціни та регіональні особливості. Запропоновано підхід до підготовки даних, який включає обробку історичних даних про будівельні проекти та їх нормалізацію. Розроблена модель протестована на реальних даних, що дозволило оцінити її точність та ефективність у порівнянні з традиційними методами прогнозування. Отримані результати демонструють високу точність прогнозів, що сприяє оптимізації бюджетного планування та зниженню фінансових ризиків у будівельній галузі.Ключові слова: наукова конференція, інструкція,, двосторінкові тези,, молоді вчені, публікація, збірник тез.
Keywords: прогнозування витрат; нейронні мережі; будівництво; машинне навчання; матеріальні витрати; бюджетне планування; аналіз даних; штучний інтелект; будівельна галузь; точність прогнозування