Огляд стану переробки і вторинного використання (ресайклінгу) бетону і проблем, що виникають при цьому - Дьяченко, Олександр; Мельниченко, Дмитро (КНУБА, 2025)
У роботі виконано огляд видів відходів, що утворюються при функціонуванні будівельної галузі і їх відсотковий склад. Визначено, що на першому місці за обсягом посідає бетон і залізобетон. На основі аналізу літературних джерел встановлено стан переробки будівельних відходів і повторного використання у світі. Відзначено, що переробка будівельних відходів є важливою не тільки з екологічного боку, а і з економічного, оскільки ресурси отримані у процесі ресайклінгу є дешевшими. Визначені поширені напрямки використання вторинного щебню і вимоги для його використання у якості наповнювача нових бетонних і залізобетонних виробів.
Keywords: ресайклінг; бетон; обладнання; подрібнення; транспортування; сортування