Адаптивний комфорт в архітектурному середовищі: багатовимірний підхід до здоров’я та благополуччя користувачів - Болгарова, Наталя (КНУБА, 2025)
У доповіді розглядається концепція адаптивного (динамічного) комфорту як ключова умова формування фізичного, психологічного, соціального та емоційного благополуччя користувачів архітектурного середовища. Статичні підходи, орієнтовані на «середню норму» параметрів, дедалі більше виявляють свої обмеження. Адаптивні рішення — варіативний мікроклімат, персоналізоване керування, гнучке просторове зонування, інтерактивне освітлення — відкривають можливість створення середовища, що реагує на ритми природи й потреби людини.
Keywords: адаптивність середовища; динамічний комфорт; архітектурна ергономіка; мікроклімат; персоналізація; соціальна взаємодія; емоційний дизайн