Принципи символізації архітектурно-художнього образу міського середовища - Булах, Ірина Валеріївна (КНУБА, 2016)
У дисертації досліджується актуальна проблема теоретичного обґрунтування і формування архітектурно-художнього образу міського середовища на основі досвіду символізації у філософії, літературі, образотворчому мистецтві, містобудуванні та архітектурі. Дослідження проводилось на мікро-, локальному, макро- і глобальному рівнях символізації міського середовища. У роботі визначені головні процеси художнього образотворення (аналогізація, схематизація, алегоризація і символізація). Сформульовано принципи символізації архітектурно- художнього образу міського середовища (комунікативність, трансформативність, комутативність і метаморфічність). Запропонована ідеалізована структурно-логічна модель. Розроблена методика образотворення, яка включає етапи дивергенції, трансформації, конвергенції і інтеграції. Виявлені методи просторово-часового розвитку залучених аналогій; з'ясування подібності і відмінності, роз'єднаності і поєднаності у схемах образотворення; комплексні і системні методи узагальнення аналогій і схем в алегоріях; зображальні і виражальні методи символічного відображення образу.
Keywords: архітектурно-художній образ; символізація, принципи символізації; аналогізація; схематизація; алегоризація; 72.013