Вибір енергоощадних технологій подачі води у водопровідні мережі - Нор, Віктор; Хомутецька, Тетяна Петрівна (КНУБА, 2018)
Зменшення енергоспоживання є однією з найважливіших народногосподарських проблем в Україні, а оскільки водопровідно-каналізаційна галузь відноситься до найбільш ене-ргоємних, то вирішення проблем, пов'язаних із забезпеченням енергоощадного водопостачання є дуже своєчасними і вкрай необхідними. Велика спрацьованість водопровідних мереж в насе-лених пунктах є причиною значних втрат і вторинного забруднення води, а зміна норм і режи-мів водоспоживання та характеристик споруд гідравлічної взаємодії при експлуатації призво-дять до створення надлишкових тисків в системі водопостачання та зростання її аварійності, незабезпечення споживачів потрібними витратами і напорами води та збільшення матеріальних і моральних збитків. Робота насосів в діючих системах водопостачання в багатьох випадках перебуває поза межами їх рекомендованого застосування, тобто з низькими ККД і високим енергоспоживанням, а тому питомі витрати електроенергії на подачу води в Україні мають зна-чно вищі показники ніж в інших європейських державах. Поліпшити ситуацію можна завдяки проектування нових або реконструкції діючих споруд водопровідної системи з використанням раціональних схем, енергозберігаючих технологій і сучасного ефективного обладнання, матері-алів і засобів на всьому шляху транспортування води від водного джерела до споживача, а та-кож визначення економічно доцільних режимів роботи споруд з найменшим енергоспоживан-ням. У даній статті наведено результати теоретичних досліджень та рекомендації з вибору ра-ціональних технологічних схем подачі води у водопровідні мережі і визначення доцільних ре-жимів роботи водопровідних споруд для мінімізації питомих витрат електроенергії насосними станціями.
Choosing energy-saving water supply technologies in the water supply network
Keywords: насосна станція; водопровідна мережа; питомі витрати електроенергії; регулювання роботи насоса; pumping station; water supply network; specific energy consumption; regulation of pum operation