Конфліктологія : навчальний посібник - Калениченко Руслан Арсенович; Мороз Ірина Михайлівна; Стерн Наталя Євгенівна; Телебенєва Єва Олександрівна (Компринт, 2026)
У посібнику в ході психологічного аналізу представлено конфлікт як складне соціальне явище, надана загальна характеристика конфлікту, визначено його функції, причини, структурну модель, динаміку етапів, стратегії (стилі) поведінки в конфлікті за двомірною моделлю ТомасаКілменна, показані класифікації конфліктів. Описано об’єкт, предмет і завдання конфліктології, методи дослідження конфліктології як науки. Представлено місце конфліктогенів у конфліктах. Відображено психологічні аспекти управління конфліктами, сутність управління конфліктом та його діагностики. Представлено методи регулювання конфліктів, особливості управління емоціями в конфліктній взаємодії, технології ефективного спілкування та раціональної поведінки в конфлікті місце переговорів і посередництва у вирішенні конфліктів. Призначено для здобувачів вищої освіти університету спеціальності А5 «Професійна освіта», спеціалізації А5.39 «Професійна освіта (Цифрові технології)» згідно освітньої програми Професійна освіта (Комп’ютерні технології) та спеціалізації А5.34 «Професійна освіта (Машинобудування)» згідно освітньої програми Професійна освіта (Машинобудування). Навчальний посібник «Конфліктологія» безумовно буде корисним для тих, хто прагне оволодіти основами психологічних знань, практично пізнати себе та тих, хто навколо, застосувати певні психологічні методики, правила спілкування й поведінки в конфліктних ситуаціях, а також для батьків, вихователів, психологів, соціологів, учителів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, коледжів, викладачів, керівників усіх рівнів, які працюють з людьми, займаються практичними питаннями навчання, виховання, вивченням особистості, комплектуванням колективу та соціальнопсихологічним забезпеченням професійної діяльності.
Keywords: конфліктологія; класифікація конфліктів; управління конфліктами; вирішенні конфліктів; конфліктні ситуації; 316.48(075)