Про співвідношення понять «культура» та «мистецтво» - Похиленко, Ірина (KNUCA, 2024)
Культура і мистецтво є фундаментальними складовими людської цивілізації, що відіграють ключову роль у формуванні національної ідентичності, збереженні історичної спадщини та розвитку суспільства. Вони проникають у всі сфери життя, відображаючи цінності, традиції, ідеї та світогляди. Проте, незважаючи на їхню значимість, правове регулювання культури та мистецтва є складним і багатогранним процесом, який потребує ретельного дослідження. У сучасному світі, де культурна та мистецька діяльність набуває нових форм і значень, виникає необхідність чіткого розуміння та регулювання цих явищ у правовій площині. З одного боку, культура включає в себе широке коло елементів, що охоплюють як матеріальні, так і нематеріальні аспекти людського життя. З іншого боку, мистецтво, будучи частиною культури, виступає її конкретним вираженням, що потребує особливого правового захисту.
Keywords: культура; мистецтво; національна ідентичність; правовий захист; історична спадщина; 008; 7