Психологічні предиктори економічної поведінки студентської молоді як основа розробки тренінгових програм - Росинський Андрій Валерійович; Шахов Владислав Володимирович (МДУ, 2026)
У роботі розглядається проблема фінансово-економічної просвіти студентської молоді в умовах високої макроекономічної волатильності та стрімкої діджиталізації фінансових послуг. Автори наголошують, що традиційні методи фінансового навчання є недостатньо ефективними, оскільки вони часто ігнорують вплив емоційних тригерів, когнітивних упереджень та психологічної втоми на реальні економічні вчинки. Метою дослідження виступає теоретичне обґрунтування взаємозв'язків між особистісними рисами молоді (за п'ятифакторною моделлю Big Five), рівнем фінансової грамотності та патернами економічної поведінки для подальшого створення цільових психологічних тренінгових програм. У роботі зазначається, що сумлінність та самоконтроль є ключовими предикторами раціональної поведінки, що дозволяють відтерміновувати миттєве задоволення заради довгострокового фінансового планування. Практична реалізація запропонованого підходу передбачає відмову від формального інструктажу на користь когнітивно-поведінкових методів, рефлексивної роботи з грошовими скриптами та використання безпечних тренінгових симуляцій. Зроблено висновок про необхідність інтеграції міждисциплінарних тренінгів в освітні програми, що сприятиме формуванню стійкої фінансової культури студентів перед обличчям соціально-економічних викликів.
Keywords: поведінкова економіка; фінансова грамотність; діджиталізація; когнітивні упередження; п’ятифакторна модель особистості; грошові скрипти; когнітивно-поведінковий підхід; емоційні каталізатори; фінансова культура; імпульсивні витрати; економічний майндсет; фінансова соціалізація; макроекономічна волатильність; 159.9:378