Модифікація структурного стану клітинних мембран органів тварин за екзогенного впливу - Хижняк, С. В.; Сисолятін, С. В.; Мідик, С. В.; Войціцький, В.М. (Юстон, 2017)
Представлені результати експериментальних досліджень структурних модифікацій внутрішньоклітинних мембран печінки і міокарда щурів за дії гіпокси-гіперкапнічного середовища поряд зі зниженням температури тіла (стан штучного гіпобіозу). Вжиявлені конформаційні перебудови білкових молекул і зниження структурної впорядкованості аннулярних ліпідів, що свідчить про зміни білок-ліпідних взаємодій в мембранах, а також зростання в клітинних мембранах печінки та міокарда вмісту загальних ліпідів, холестеролу і фосфоліпідів спрямовано на адаптацію до впливу чинників гіпоксії, гіперкапнії та гіпотермії.
Keywords: клітинні мембрани; структурні перебудови; ліпіди; печінка; міокард; гіпоксія; гіперкапнія; 577.115.7:576.311.347:577.334