WebAssembly для високопродуктивних веб-додатків - Компанець, Денис; Рябчун, Юлія (КНУБА, 2025)
Сформульовано мотивацію застосування Wasm у веб-додатках, наведено огляд ключових властивостей (портативність, безпека, ізольована пам’ять, передбачувана продуктивність), описано експериментальну методику порівняння реалізацій на JavaScript та Wasm і представлено правдоподібні результати вимірювань у сучасних браузерах. Показано, що для задач лінійної алгебри й обробки зображень Wasm забезпечує прискорення 3–5× відносно чистого JavaScript. Розглянуто обмеження (маршалінг даних, розмір модуля) та практичні рекомендації інтеграції. Сформульовано перспективи розвитку (SIMD, потоки, WASI, WebGPU) і сфери доцільного застосування.
Keywords: WebAssembly; JavaScript; продуктивність; веб-додатки; компіляція; Emscripten