Алгоритмічні підходи до оптимізації маршрутів у мобільних сервісах спільних поїздок - Стужук, Ігор; Котляревський, Олексій (КНУБА, 2025)
У роботі представлено результати дослідження алгоритмічних методів оптимізації маршрутів у мобільних сервісах спільних поїздок. Обґрунтовано доцільність використання метаевристичних підходів, зокрема генетичного алгоритму, як найбільш ефективного рішення для динамічних NP-складних задач. Запропоновано блок-схему алгоритму та визначено ключові показники ефективності (KPI) для його оцінювання. Результати свідчать про потенціал такого підходу для підвищення операційної ефективності сервісів, скорочення витрат, зменшення екологічного навантаження та покращення досвіду користувачів.
Keywords: оптимізація маршрутів; KPI; генетичні алгоритми; метаевристика