Проблеми знищення лісових біоценозів

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2021-12-15
Автори
Ткаченко, Тетяна Миколаївна
Цьома, Тетяна Олегівна
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
ІТТА
Анотація
Лісові біоценози мають величезний вплив на клімат і стан грунтів: беруть участь у кругообігу води в природі та формують водний баланс; беруть участь у формуванні ґрунтів (лісова підстілка та гумус); сприяють закріпленню ґрунту; перешкоджають ерозійним процесам; впливають на клімат, а саме пом’якшують сезонні коливання температури; знижують швидкість і силу вітру; підвищують вологість повітря; беруть участь у кругообігу кисню, надаючи вирішальний вплив на хімічний склад атмосфери. Вирубування дерев призводить до кліматичних змін, зокрема, зменшує площі, які поглинають велику кількість CO2. Ліси потрібно вирубувати вкрай обережно. Масова вирубка дерев може призвести до різких змін температури, знесення родючого шару ґрунту. У підсумку, на місці вирубаних лісів утворюються пустелі, зокрема на півдні України. У роботі запропоновано варіанти вирішення цієї проблеми, зокрема перехід на електронні носії замість паперових, створення лісових ферм, заборона на вирубку в природоохоронних зонах та підвищення держмита на вивезення деревини.
Опис
Ключові слова
знищення лісів, кліматичні зміни, відродження лісів, стан ґрунту, лісовий біоценоз, кафедра охорони праці та навколишнього середовища
Бібліографічний опис
Ткаченко Т. М. Проблеми знищення лісових біоценозів / Т. М. Ткаченко, Т. О. Цьома // Екологічна безпека держави : тези доповідей Другого всеукраїнського круглого столу, м. Київ, 15 грудня 2021 року / Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт. ; редкол. О. С. Волошкіна [та ін.]. – Київ : ІТТА, 2021. – C. 89 - 94. - Бібліогр. : 8 назв.