Озеленение зданий как средство архитектурной выразительности

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2010
Автори
Вязовская, Анна Витальевна
Рябова, Ольга Владимировна
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
Донбаська національна академія будівництва і архітектури
Анотація
Визначено основні види озеленення будинків і споруд: озеленення покрiвель та озеленення фасадiв.Проведено аналітичний огляд об'єктів вітчизняного та закордонного досвіду проектування будинків зозелененою покрівлею. Визначено основні композиційні та функціональні характеристики будинків зозелененою покрівлею. Систематизовано конструктивні заходи озеленення покрівель: традиційна іінверсійна; фасадів будинків: озеленення балконів, лоджій, терас; озеленення по спеціальному каркасу;озеленення за технологією "Живі стіни".На основі прикладів із закордонної проектної практики виявлено основні особливості будинків зозелененими фасадами.В результаті дослідження виявлено, що: озеленення покрiвель будинків в основному застосовується ввеликих суспільних будiвлях, з невеликою кiлькiстю поверхiв, розташованих частково або повністюпід землею, в яких покрівля виступає формотворним елементо; також вони, як правило, органічнопов'язані з існуючим рельєфом, доповнюють його і не домінують над навколишньою забудовою;озеленення фасадів в основному застосовується в багатоповерхових житлових і суспільних будівлях,що мають наземне розташування; з навколишнім рельєфом, як правило, органічно зв'язані і частодомінують над навколишньою забудовою; будівлі, в яких озеленення є основним засобом архітектурноївиразностi, завжди органічно вписуються в міське або природне середовище, в чому полягає одна зпереваг використання озеленення будівель і споруд.
Опис
Ключові слова
кафедра містобудування, екологiя, озеленення покрівель, озеленення фасадів, зелений дах, вертикальне озеленення, green roof, green facade
Бібліографічний опис
Рябова О. В. Озеленение зданий как средство архитектурной выразительности / О. В. Рябова, А. В. Вязовская // Вісник Донбаської національної академії будівництва і архітектури : зб. наук. праць. - 2010. - № 2 (82). - С. 18 - 24. - Бібліогр. : 8. - (Серія: Проблеми архітектури і містобудування).