Дослідження впливу на нижній б'єф приєднання вертикальної витрати у водопускних спорудах

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2020
Автори
Величко, С. В.
Дупляк, О. В.
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
КНУБА
Анотація
Наведено результати експериментального дослідження факторів, що впливають на розподіл швидкостей в трапецеїдальному відвідному каналі за вертикальною шахтою суміщеною з горизонтальною трубою. Окремо розглядалися дві схеми споруди: схема 1 з розташуванням вертикальної шахти на відстані менше 2/3 довжини труби; схема 2 з розташуванням шахти в кінці основної труби. На моделі вивчався розподіл осереднених, поверхневих та придонних швидкостей у відвідному каналі. Дослідження підтвердило теоретичні висновки і виявило, що характер розподілу швидкостей як по вертикалі, так і в плані є функцією глибини води у каналі та швидкості у вихідному перерізі труби і не залежить від співвідношення витрат в горизонтальній трубі і вертикальній шахті, крім випадку розміщення вертикальної труби в кінцевому створі горизонтальної. В результаті математичної обробки експериментальних даних були отримані емпіричні залежності довжини ділянок переформування придонних та поверхневих осереднених швидкостей потоку для різних значень безрозмірного параметра витрати в залежності від наповнення відвідного каналу.
Опис
Ключові слова
кафедра водопостачання та водовідведення, швидкість потоку, витрата, водопропускна труба, вертикальна шахта, приєднання потоку, трапецеїдальний канал, flow velocity, flow rate, culvert, vertical shaft, joining of flow, trapezoidal channel, скорость потока, расход, водопропускных труб, вертикальная шахта, присоединение потока, трапецеидальный канал
Бібліографічний опис
Величко С. В. Дослідження впливу на нижній б'єф приєднання вертикальної витрати у водопускних спорудах / С. В. Величко, О. В. Дупляк // Містобудування та територіальне планування : наук.-техн. зб. / Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт. ; відп. ред. М. М. Осєтрін. - Київ : КНУБА, 2020. - Вип. 74. - С. 37-48. - Бібліогр. : 11 назв.
Зібрання