Застосування онтологічного підходу при створенні інструментів геоінформаційних систем на прикладі визначення температурних процесів на території України за даними космічної зйомки

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2013
Автори
Вишняков, В. Ю.
Стрижак, О. Є.
Трофимчук, О. М.
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
ІТГІП
Анотація
У статті розглянуті питання онтологічно розподілених інформаційних процесів. Описуються інструменти обробки космічних знімків з метою визначення температурних аномалій. На основі онтологічного моделювання визначаються класи тематичних об’єктів, які відносяться до процесу екологічного моніторингу. Визначаються засоби формування онтологічних описів у геоінформаційних доданках. Описується алгоритм інкапсуляції програмних засобів у середовище розподіленої інформаційної системи. Надається приклад побудови і застосування мережевого графу при роботі з розподіленими просторовими та семантичними інформаційними ресурсами і їх супроводу в середовищі геоінформаційної системи. Надаються технологічні характеристики системи, яка забезпечує семантичну інтерпретацію космічних знімків.
Опис
Ключові слова
онтологія, геоінформаційні системи, космічні знімки, мережевий граф, семантика, космічний моніторинг
Бібліографічний опис
Вишняков В. Ю. Застосування онтологічного підходу при створенні інструментів геоінформаційних систем на прикладі визначення температурних процесів на території України за даними космічної зйомки / В. Ю. Вишняков, О. Є. Стрижак , О. М. Трофимчук // Екологічна безпека та природокористування : зб. наук. праць / Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт., Ін-т телекомунікацій і глобал. інформ. простору; гол. ред. : О. С. Волошкіна, О. М. Трофимчук – Київ : ІТГІП, 2013. – Вип. 13. – С. 96 – 113. – Бібліогр. : 8 назв.
Зібрання