Вип. 11

Постійний URI для цього зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 22
  • Документ
    Моделирование и алгоритмизация оптимизационных задач в системе водоснабжения в условиях АСУ ТП.
    (КНУБА, 2002) Сакалла Имад Алдин Акрам
    Расширение класса решаемых задач в области расчета многоконтурных сетевых систем намного увеличивает объем вычислительных и проектно-конструкторских работ. Например, с целью оптимизации параметров сложных трубопроводных сетей и их сооружений расчеты во многих случаях приходиться неоднократно повторять для различных вариантов и модификаций проектируемых систем.
  • Документ
    Дослідження алгоритмів управління дозаторами дискретної дії з метою зменшення похибки дозування
    (КНУБА, 2002) Цилюрик, Л. І.; Шороп, І. Є.; Сторожилова, Г. І.
    Приготування технологічної суміші являється основою виробництва продукції у багатьох галузях господарства. Особливо велике значення мають технологічні суміші у будівельному виробництві. Важкий і легкий бетони, асфальт, різні типи розчинів, технологічна маса для виробництва лінолеуму, – ось далеко не повний список технологічних сумішей, що використовуються у будівництві. Оскільки якість технологічної суміші значно залежить від точності дозування компонентів на Україні і особливо за кордоном питанню підвищенню точності приділяється велика увага. У даній роботі розглядається один із перспективних напрямків зменшення похибки дозування дозатора дискретної дії шляхом удосконалення алгоритмів управління вбудованої мікропроцесорної системи.
  • Документ
    Автоматизовані системи управління інженерними мережами
    (КНУБА, 2002) Григоровський, Є. П.; Вознюк, І. В.
    Автоматизовані системи управління технологічними процесами (АСУТП) в інженерних мережах - це ерготичні (людино-машинні) системи управління, які призначені для збору, зберігання та обробки інформації про об'єкти управління з використанням сучасних засобів електронної обчислювальної техніки та економіко-математичних методів з метою визначення оптимальних (найкращих у визначених умовах) керуючих впливів на об'єкт управління (ОУ).
  • Документ
    Вплив корозії на тривалість роботи водопровідних мереж на прикладі м. Києва
    (КНУБА, 2002) Прокопчук, І. Т.; Свинар, В. С.
    Водопровідні мережі міста Києва мають довжину понад 3700 кілометрів. Більша частина (близько 67%) з цієї довжини мереж замортизовано. За 2000 рік ВАТ АК "Київводоканал" було виконано 15485 заявок на ремонтні роботи, з яких 7515 (49%) пов’язані з аварійними ситуаціями - ліквідація витоків води. Із загальної кількості витоків води із водопровідних мереж (7515) 2614 пов’язано з розриттям трубопроводів, які за характером пошкоджень поділяються на : 1- корозійні пошкодження - 1676 (64%); 2- розриви трубопроводів - 519 (20%); 3- розладнання стикових з‘єднань – 419 (16%).
  • Документ
    Концептуальне рівняння матеріального балансу з урахуванням віку біоценозу
    (КНУБА, 2002) Таварткіладзе, І. М.; Федорець, М. .В.
    На початку сторіччя прикріплений біоценоз вважався єдиним робочим механізмом, тому кінетика процесу розглядалася як "чорний ящик". У 40-і роки з появою теорії завислого біоценозу кінетика процесу, яка являла собою відому ферментативну реакцію, математично описувалася рівнянням Міхаеліса и Ментен. Потім рівняння ферментативної реакції було удосконалено для конкретної задачі (очищення стічних вод) Моно, для чого в рівняння була введена концентрація завислого біоценозу (активного мулу). Але рівняння Моно враховує тільки окислювальний процес, при цьому до уваги не приймається швидкість сорбційного переносу (доставка субстрату). Порівняно з активним мулом, прикріплений біоценоз розглядався як такий, що має низьку окислювальну здатність.
  • Документ
    Прогнозні моделі надійності елементів гідроприводу будівельних машин
    (КНУБА, 2002) Лесько, Віталій Іванович
    Реалізація стратегії ТО і Р за технічним станом у сфері експлуатації будівельних машин практично неможлива без відповідного інформаційного забезпечення, без ефективних методів прогнозування та прогнозних моделей надійності. Найбільш актуальним залишається питання розробки ефективних математичних моделей прогнозування показників безвідмовності та довговічності сучасних гідроприводів БДМ з використання діагностичної інформації про технічний стан їх елементів.
  • Документ
    Вибір та ефективне використання будівельної техніки
    (КНУБА, 2002) Сердюк, В. І.
    Вибір та ефективне використання будівельної техніки є нагальною проблемою при будівництві різних об’єктів. Цілком очевидно, що в основі вибору є характеристика того чи іншого об’єкту будівництва. Серед широкої гами будівництва можливо виділити такі основні групи будівельної продукції: – житлові будинки; – об’єкти та споруди промисловості; – об’єкти культурно-побутового призначення; – об’єкти та споруди сільського господарства; – водогосподарські об’єкти; – об’єкти хімічного та нафтохімічного призначення; – об’єкти спеціального призначення (мости, дамби, атомні станції і т.п.).
  • Документ
    Влияние продолжительности эксплуатации режущих ножей зтм на рабочий процесс
    (КНУБА, 2002) Сурашов, Н. Т.
    В настоящее время большинство аналитических зависимостей, описывающих различные особенности работы тех или иных строительных машин, в частности, имеющих ковшовые рабочие органы, выведены для таких случаев, когда состояние машины, фактически зависящее от срока службы, принимается неизменным и соответствующим начальной стадии эксплуатации. В действительности же такое допущение не вполне корректно, так как за время работы машины большинство параметров (характеристик) существенно изменяют свои значения.
  • Документ
    Синтез параметров фрезерного траншеекопателя, минимизирующих неравномерность нагружения привода рабочего органа ( Постановка задачи. Методика решения )
    (КНУБА, 2002) Зухба, А. Г.
    Из теории и практики машин для земляных робот известно, что для фрезерного траншеекопателя, работающего в установившемся основном режиме управления (т.е. при постоянно настроенных оператором заглублении рабочего органа (РО), частоте его вращения, скорости перемещения ходовой базы), колебания реактивных сопротивлений на его РО однозначно трактуется как негативное явление. на его РО однозначно трактуется как негативное явление, следствием чего являются: - неравномерность нагружения п
  • Документ
    Використання явища резонансу при розробці грунту в гідравлічних динамічних приводах
    (КНУБА, 2002) Пелевін, Леонід Євгенович; Фомін, Анатолій Вікторович; Рашківський, Володимир Павлович
    Суттєва особливість процесу різання ґрунтів полягає в коливаннях опору різання. Навіть при незмінних розмірах зрізу та кута різання опір різанню змінюється відповідно характеру утворення стружки. Також особливістю різання ґрунтів є варіація сил опору. Навіть при однакових положеннях ножа в відповідні моменти процесу сили опору різанню виявляються неоднаковими і коливаються навколо деякої середньої величини. Варіація опорів виникає внаслідок непостійності міцнісних властивостей ґрунтів. В зв’язку зі значною величиною варіації її необхідно враховувати в розрахунках навантажень на машини з використанням відповідних методів теорії ймовірностей.
  • Документ
    Дослідження силових та геометричних параметрів роликового пристрою для видалення керна при кільцевому бурінні свердловин.
    (КНУБА, 2002) Любченко, Сергій Миколайович; Вольтерс, Олександр Юрійович; Головань, Василь Петрович
    При бурінні свердловин в міцних і мерзлих ґрунтах кільцевими буровими робочими органами виникають труднощі з відокремленням від масиву і видаленням із свердловини керну. В роботі запропоновано конструкцію роликового пристрою, яким обладнується кільцевий буровий робочий орган. Цей пристрій установлюється в нижній частині бура і призначається для підрізання керна по колу, його відколюванню від масиву ґрунту і подальшого видалення із свердловини.
  • Документ
    Моделирование донных осадков для гипербарических испытаний
    (КНУБА, 2002) Сукач, Михайло Кузьмич
    Моделирование процесса резания грунта по образцам, поднятым с глубины, требует определенной выдержки их в воде до тех пор, пока поровое давление не станет равным гидростатическому. Если же рабочую среду моделировать с помощью ингредиентов, извлеченных из материкового массива, то необходимо создать донные условия, при которых грунт под действием давления будет полностью насыщен влагой. Обычно при измерении сопротивления подводного грунта время выдержки образца под гидростатическим давлением не регламентировалось. В результате неуравновешенность системы «грунт-жидкость» приводила к ошибкам измерения, особенно на трехфазных грунтах, связанным с неадекватной деформацией скелета, не характерной для подводного резания в естественных условиях.
  • Документ
    Особенности применения грейферов при проходке колодцев и узких траншей
    (КНУБА, 2002) Снисаренко, В. И.
    Зависимость скорости бурения от показателей свойств буровых растворов хорошо известна. С увеличением плотности раствора, концентрации в нем твердой фазы и вязкости среды скорость бурения падает. В работе рассмотрено влияние на производительность ковшовых грунторазрабатывающих машин, функционирующих по технологии «стена в грунте», глубины выработки, категории грунта, плотности проходческого раствора.
  • Документ
    Оценка эффективности процессов разработки грунта
    (КНУБА, 2002) Пенчук, В. А.
    Совершенствование существующих и создание новых, более эффективных процессов разработки грунта требует проведения комплекса теоретических и экспериментальных исследований как в лабораторных, так и в полевых условиях. Обоснованный выбор критериев оценки эффективности позволяет повысить научный уровень исследований и ускоряет их проведение.
  • Документ
    Аэроупругие колебания пластин с шарниром трения качения
    (КНУБА, 2002) Яковлев, С. А.; Бондаренко, Л. Н.
    В практике аварий и катастроф возможны случаи обтекания воздушным потоком пластин. Возможен их флаттер или равновесное положение под углом. Дадим рекомендации по их наиболее легкому устранению.
  • Документ
    Аналітичні залежності для визначення коефіцієнта тертя кочення найбільш вживаних схем дотику
    (КНУБА, 2002) Бондаренко, Л. М.
    При проектуванні вузлів кочення машин взагалі і машин для будівництва зокрема є однією із невизначених величин t коефіцієнт тертя кочення k . Практично інженер повинен запроектувати вузол кочення, взявши величину k інтуїтивно, побудувати вузол, потім використовуючи його уже готовий знайти коефіцієнт тертя кочення і переконатись у тому, що його значення ним передбачене вірно; в противному випадку, звичайно, вузол треба перепроектувати.
  • Документ
    Методика досліджень динаміки трьохмасової електромагнітної установи
    (КНУБА, 2002) Корнійчук, Борис Валерійович
    Виконані раніше дослідження конструктивних ознак віброударних машин, що застосовуються в будівництві для ущільнення бетонних сумішей, являються основою для оцінки їх технологічних параметрів.
  • Документ
    Методика експериментальних досліджень взаємодії середовища з робочим органом ударно-вібраційної площадки
    (КНУБА, 2002) Баранов, Ю. О.; Клименко, Микола Олександрович; Басараб, Володимир Аксенійович
    Проектування вібраційних машин для виробництва залізобетонних виробів потребує врахування цілого комплексу навантажень, серед яких важливе значення має реакція середовища при виникненні в ньому хвиль. Особливої актуальності ця задача набуває при проектуванні складних нелінійних вібромашин (полігармонічних, ударно-вібраційних автоколивальних та ін.).
  • Документ
    Статичні характеристики автоматичного управління поцесу ущільнення бетонних сумішей.
    (КНУБА, 2002) Сівко, В. Й.; Назаренко, М. І.
    Статичні характеристики процесу ущільнення є основою для визначення параметрів автоматичного управління (передаючої функції, часу післядії, часу запізнення і т. ін.). Вони можуть бути побудовані шляхом аналізу процесу ущільнення. Як відомо [1], цей процес здійснюється шляхом циклічного навантаження бетонної суміші робочим органом вібраційної машини. При цьому за кожен цикл навантаження в суміші виникають напруження і, як наслідок, деформації. Накопичення залишкових деформацій веде до зміни густини суміші і її ущільнення
  • Документ
    Информационный и спектральный (Фурье) анализы ударно-вибрационно-волновых процессов, полей, технологий в моделировании, диагностике состояния, автоматизации управления и проектирования современных строительных человеко-машинных (эргатических) систем. Часть ІІ.в
    (КНУБА, 2002) Човнюк, Юрій Васильович
    Периодическое вибрационно-волновое поле является некоторым идеализированным пределом, который в действительности никогда не достигается хотя бы потому, что любое поле ограничено в пространстве и во времени. Можно ли представить такое поле как суперпозицию монохроматических волн? Для изучения этого вопроса применим следующий, довольно общий прием - спектральное разложение импульсных полей.