Технології теплозабезпечення енергоефективних будинків із використанням геліоогороджень

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2018
Автори
Шаповал, С. П.
Желих, В. М.
Улевич, М.
Шепітчак, В. Б.
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
КНУБА
Анотація
Актуальним питанням сьогодення є принцип енергоощадності та раціонального використання енергоресурсів. Втручання в глобальні процеси природи не можливе без змін побуту в суспільстві. Зокрема, необхідне вдосконалення приміщень, у яких проживають люди, а саме їхніх будівельних конструкцій, фундаментів або матеріалів для виготовлення таких конструкцій. Удосконалення та розробка нових сонячних установок є важливою задачею підвищення енергоефективності будівель. У статті розглянуто питання геліоогороджень, таких як геліостіна, геліовікно та геліопокрівля. Наведено дані зміни температури теплоносія геліостіни та надходжень кількості питомої миттєвої теплової потужності в часі. Досліджено, що за інтенсивності сонячної енергії 900 Вт/м2 температура на виході геліостіни становила 40 °С та поступово збільшувалась зі стабілізацією системи. Тоді, як геліоогородження із геліопокрівлею за інтенсивності теплового потоку І в = 300 Вт/м2 мало варіювання коефіцієнта корисної дії від 0,73 до 0,47 при зміні кутів падіння від 30° до 90°. У праці проаналізовано ефективність геліоогородження із геліовікном за умов південної орієнтації останнього відносно сторін горизонту. Встановлено, що запропоновані моделі геліоогороджень є достатньо ефективними і можуть використовуватись у системах сонячного теплопостачання.
Опис
Ключові слова
геліоогородження, геліостіна, геліопокрівля, геліовікно, гелиоограждения, гелиостена, гелиокровля, гелиоокно, solar fence, solar wall, solar roof, solar window
Бібліографічний опис
Технології теплозабезпечення енергоефективних будинків із використанням геліоогороджень / С. П. Шаповал, В. М. Желих, М. Улевич, В. Б.Шепітчак // Вентиляція, освітлення та теплогазопостачання : наук.-техн. зб. / Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт. ; відп. ред. Е. С. Малкін. - Київ : КНУБА, 2018. - Вип. 27. - С.34-40. - Бібліогр. : 9 назв.
Зібрання