Архитектура санаторного комплекса в Паймио с точки зрения эргономических удобств для физически ослабленного человека

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2009
Автори
Шолух, Н. В.
Ходырева, Я. И.
Мироненко, В. П.
Заголовок журналу
Журнал ISSN
Назва тому
Видавець
КНУБА
Анотація
У даній статті розглядається одна з праць фінського архітектора Алвара Аалто - туберкульозний санаторій у Пайміо. Даний об’єкт розглядається з ергономічних, антропометричних та архітектурно-технічних точок зору. Досліджуються архітектурно-художні та технічні прийоми і засоби, що використані майстром для створення комфортного реабілітаційного середовища. У статті акцентується увага на існуючих значних відмінностях у формуванні середовища даного закладу порівняно із вітчизняними прийомами проектування, що склалися у даній галузі. На основі санаторію у Пайміо дається ряд рекомендацій щодо оптимізації предметно-просторового середовища лікувально-оздоровчих закладів. Особлива увага приділяється формуванню комфортного візуального оточення, а також створенню спеціальних фізіко-гігієнічних режимів у зонах основного перебування пацієнтів. На основі виконання досліджень робиться висновок про важливість подальшого поглибленого вивчення досвіду Алвара Аалто, а також інших майстрів ХХ сторіччя у даній соціально важливій сфері. Ключові слова: санаторій у Пайміо, фізично ослаблені люди, антропометричні особливості, фізико-гігієнічні режими, предметно-просторове середовище, ергономічні зручності, спеціальні технічні прийоми і засоби, психологічно комфортне середовище, система опалення палатної зони.
Опис
Ключові слова
заклади лікувально-оздоровчі, санаторій у Пальміо, режими фізико-гігієнічні, система опалення палатної зони, зручності ергономічні, середовище психологічно комфортне
Бібліографічний опис
Шолух Н. В. Архитектура санаторного комплекса в Паймио с точки зрения эргономических удобств для физически ослабленного человека / Н. В. Шолух, Я. И. Ходырева, В. П. Мироненко // Сучасні проблеми архітектури та містобудування : наук. -техн. зб. / Київ. нац. ун-т буд-ва і архіт. ; відп. ред. М. М. Дьомін. - Київ : КНУБА, 2009. - Вип. 21. - С. 301-309. Бібліогр. : 9 назв.
Зібрання